W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka
Aktualności
2017-10-02

Z pola do garnka - współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw

Do  Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej w dniach 27.09.2017-29.09.2017 zjechali z różnych części Polski uczestnicy praktycznych warsztatów w ramach projektu pt. „Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu  łańcucha dostaw”.  Wyjazd został zorganizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie jako Partnera KSOW przy wsparciu finansowym w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2016-2017. Celem realizowanego projektu jest dostarczenie i upowszechnianie wiedzy w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw powalających na podjęcie przez rolników oddolnej decyzji o zorganizowanej formie współpracy.

Przygotowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie harmonogram warsztatów obejmował część teoretyczną, wizyty studyjne do gospodarstw ekologicznych oraz dobre praktyki na przykładzie „paczki od rolnika”. W projekcie udział wzięli rolnicy, młodzi rolnicy, przedstawiciele instytucji rządowych, samorządowych, organizacji pozarządowych związanych z rolnictwem zainteresowani rozwiązaniami prawnymi oraz wykonawczymi w zakresie rolnictwa i obszarów wiejskich.

Podczas pierwszego dnia warsztatów uczestnicy w ramach zajęć mieli możliwość zapoznania się z najnowszymi regulacjami prawnymi w sprzedaży bezpośredniej i rolniczym handlu detalicznym, sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych pochodzenia rolniczego i zwierzęcego, sprzedaży produktów ekologicznych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Kolejny punkt programu to wizyty studyjne w lokalnych gospodarstwach  rolnych. Uczestnicy mieli możliwość zobaczyć i dopytać gospodarzy o szczegóły ich pracy w gospodarstwie. Ostatniego dnia warsztatów prezentowane były dobre praktyki na przykładzie innowacyjnego pomysłu „paczki odrolnika”, pomysłu stworzonego przez rolników. Dodatkowo omówione zostały takie zagadnienia jak marketing, promocja współczesnej marki i podejście biznesowe w sprzedaży bezpośredniej.

 


Lista aktualności
2017-10-17 Laureat konkursu EkoLeader LGD Właśnie zostały opublikowane wyniki konkursu "EkoLeader LGD" i Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej zrealizowane przy wsparciu środków pochodzących z budżetu LSR Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała zostało jednym z 3 laureatów…
2017-10-16 Zabawa Andrzejkowa w Centrum Produktu Lokalnego Noc andrzejkowa to jedna z najbardziej magicznych nocy w roku. Wróżby zyskują niezwykle potężną moc, uchylając rąbek tajemnicy o przyszłości.  Jeśli nie macie jeszcze planów na zabawę Andrzejkową? Chcecie potańczyć…
2017-10-13 Z pola do garnka (...) kolejne warsztaty rozpoczęte Warsztaty dla trzeciej grupy uczestników w ramach projektu  " Z pola do garnka (...) rozpoczęte. Wśród osób biorących udział w szkoleniu znajdują się głównie rolnicy oraz przedstawiciele instytucji rządowych i…

Te produkty mogą Cię zainteresować


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zarejestruj się

Będziesz mógł szybciej zamawiać i śledzić Twoje zamówienie. Rejestracja

ZALOGUJ SIĘ

Zaloguj

Zapomniałeś hasło? - Odzyskaj je

Zapomniałem hasła