W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka
Aktualności
2017-10-02

Z pola do garnka - współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw

Do  Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej w dniach 27.09.2017-29.09.2017 zjechali z różnych części Polski uczestnicy praktycznych warsztatów w ramach projektu pt. „Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu  łańcucha dostaw”.  Wyjazd został zorganizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie jako Partnera KSOW przy wsparciu finansowym w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2016-2017. Celem realizowanego projektu jest dostarczenie i upowszechnianie wiedzy w zakresie tworzenia krótkich łańcuchów dostaw powalających na podjęcie przez rolników oddolnej decyzji o zorganizowanej formie współpracy.

Przygotowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie harmonogram warsztatów obejmował część teoretyczną, wizyty studyjne do gospodarstw ekologicznych oraz dobre praktyki na przykładzie „paczki od rolnika”. W projekcie udział wzięli rolnicy, młodzi rolnicy, przedstawiciele instytucji rządowych, samorządowych, organizacji pozarządowych związanych z rolnictwem zainteresowani rozwiązaniami prawnymi oraz wykonawczymi w zakresie rolnictwa i obszarów wiejskich.

Podczas pierwszego dnia warsztatów uczestnicy w ramach zajęć mieli możliwość zapoznania się z najnowszymi regulacjami prawnymi w sprzedaży bezpośredniej i rolniczym handlu detalicznym, sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych pochodzenia rolniczego i zwierzęcego, sprzedaży produktów ekologicznych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Kolejny punkt programu to wizyty studyjne w lokalnych gospodarstwach  rolnych. Uczestnicy mieli możliwość zobaczyć i dopytać gospodarzy o szczegóły ich pracy w gospodarstwie. Ostatniego dnia warsztatów prezentowane były dobre praktyki na przykładzie innowacyjnego pomysłu „paczki odrolnika”, pomysłu stworzonego przez rolników. Dodatkowo omówione zostały takie zagadnienia jak marketing, promocja współczesnej marki i podejście biznesowe w sprzedaży bezpośredniej.

 


Lista aktualności
2017-12-11 Dzień otwarty w Centrum Produktu Lokalnego 10 grudnia 2017 roku po raz pierwszy odbył się dzień otwarty Centrum Produktu Lokalnego. Tego dnia w godzinach między 11:00 a 17:00 dla miłośników rękodzieła przygotowano zajęcia z malowania, zdobienia…
2017-12-06 WARSZTATY Z WYPIEKU PIERNIKÓW TRADYCYNYCH I ZDOBIENIA RĘCZNEGO Kolejna grupa uczestników rozpoczęła udział w warsztatach w ramach partnerskiego projektu pt. "Nasze Pogórze, Nasze Tradycje". W dniu 5 grudnia 2017 roku ruszyły już szóste warsztaty dotyczące tym razem wypieku…
2017-12-01 Kolejne warsztaty za nami 30 listopada zakończyły się kolejne warsztaty: WARSZTATY Z WYRABIANIA LUDOWYCH OZDÓB ŚWIĄTECZNYCH. W ramach 12 godzinnych zajęć uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z historią wyrabiania i zdobienia ludowych ozdób świątecznych.…

Te produkty mogą Cię zainteresować


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zarejestruj się

Będziesz mógł szybciej zamawiać i śledzić Twoje zamówienie. Rejestracja

ZALOGUJ SIĘ

Zaloguj

Zapomniałeś hasło? - Odzyskaj je

Zapomniałem hasła