Małopolskie Centrum Winiarstwa wspiera promocję i reklamę winnic w tym oferty enoturystycznej Małopolski. Ma pokazać, że nie tylko mamy świetny mikroklimat, ale i kilkusetletnią tradycje w uprawie winorośli. Połączenie wina i żywności wysokiej jakości produkowanej w Małopolsce będzie doskonałym fundamentem dla rozwoju w naszym województwie turystyki kulinarnej, w tym Enoturystyki przy oddolnym zaangażowaniu samych producentów.
Enoturystyka, to w skrócie turystyka winiarska, która zazwyczaj wiąże się ze zwiedzaniem winnicy połączonym z degustacją, warsztatami, udziałem winobraniu, poznaniem metod winifikacji czy noclegiem, koncertami bądź spotkaniami z literaturą. Wachlarz możliwości jest szeroki. Dzięki temu uczestnicy enoturystyki nie tylko delektują się winami i lokalnymi przysmakami, ale i zdobywają wiedzę z dziedziny kultury winiarskiej.
Wedle badań, to właśnie na zboczach Wawelu została zapoczątkowana historia wina w naszym kraju. Ślady uprawy winorośli w tym miejscu są datowane na X wiek. W województwie małopolskim znajduje się również opactwo benedyktynów w Tyńcu, gdzie przez wiele wieków kultywowano tradycje uprawy winorośli.
Złote czasy winiarstwa w Polsce przypadają na wiek XIV. Później winiarstwo straciło na znaczeniu w wyniku narastających zmian klimatycznych, wojen, ale i masowego importu win z Węgier, Włoch czy Francji. Renesans winiarstwa w Polsce nastąpił w ostatnich kilkunastu latach, gdy liczba winnic wzrosła z nieco ponad 20 do prawie 400. Małopolska ma niebagatelny wpływ na ten imponujący wynik. Olbrzymim atutem województwa jest urozmaicona rzeźba terenu, odpowiednie nasłonecznienie zboczy i klimat. W regionie powstało już ponad 100 winnic. Zazwyczaj są to rodzinne przedsięwzięcia, jednak okraszone dodatkowymi atrakcjami, jak możliwość zwiedzania winnic, degustacje, warsztaty czy imprezy plenerowe. Czas, aby przypomnieć o przeszłości małopolskiego winiarstwa, a także szerzej zaprezentować współczesne winnice.