W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka
Aktualności
2023-11-30

Zastosowanie miodu w kuchni!

Miód sam w sobie ma bardzo dużo właściwości między innymi przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne oraz jest źródłem wielu witamin. Sam w sobie jest cennym składnikiem w naszej kuchni, możemy o nim mówić „płynne złoto”. To naturalny słodki produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi, przez pszczoły.

Miód wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Jest cennym produktem w kuchni. W codziennym odżywianiu możemy go wykorzystywać na wiele sposobów. Idealnie komponuje się z mięsami. Skrzydełka, udka, żeberka rozbudzą kubki smakowe, gdy zostaną podane w marynacie miodowej. Do marynaty najlepiej wybrać miód faceliowy.

Miody Polskie jako dodatek do deserów zastąpią kaloryczny cukier. Wybierając miodek zamiast cukrów, warto docenić jego właściwości. Ciasta i ciasteczka z płynnym złotem będą smaczne i wilgotne, jednocześnie z mniejszym indeksem glikemiczny. Oznacza to, że nie podniosą poziomu cukru we krwi w porównaniu do innych substancji słodzących.

Herbata  z  miodem plus  plasterek  cytryny  tak  jak i mleko z miodem  i czosnkiem  sprawdzą się podczas przeziębienia. To niezastąpiona mikstura na ból gardła naszych babć.  

Miody możemy wykorzystać do napoi alkoholowych. Jesienią jak i zimną popularne jest grzane wino, które rozgrzewa nawet w mroźny wieczór. Kto nie słyszał o grzańcach?

Warto zwrócić uwagę, że miody są  lepiej przyswajalne przez organizm od innych słodzików, a jego spożycie wspomaga układ trawienny. Korzystając z miodów jako zamiennik cukrów, stworzymy pyszne dania, które będą nie tylko zdrowsze, ale i ich smak będzie podbity.

W polskich przepisach goszczą najczęściej miody spadziowe oraz nektarowe. Jednym słowem są najczęściej wybierane do potraw wytrawnych oraz słodkich przez Polaków.

 

                                                                                                                                         Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego


Lista aktualności
2023-11-30 Zastosowanie miodu w kuchni! Miód sam w sobie ma bardzo dużo właściwości między innymi przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne oraz jest źródłem wielu witamin. Sam w sobie jest cennym składnikiem w naszej kuchni, możemy o nim…
2023-11-22 Weź udział w świątecznym gotowaniu według idei Zero Waste! Weź udział w świątecznym gotowaniu według idei Zero Waste! To będzie niezwykłe doświadczenie kulinarne, w którym każdy mieszkaniec Małopolski ma szansę wzięcia udziału! W Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (gm.…
2019-10-30 Oddolna Strategia Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego   Powstała Oddolna Strategia Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego W załaczniku znajduje się projekt strategii oraz załacznik do koncepcji marketingowej. Strategia zostanie teraz poddana pod konsultacje i dlatego prosimy Państwa o przesyłanie…
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa Inwestująca w obszary wiejskie.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projekt pn. "Budowa Centrum Produktu Lokalnego w miejscowości Rzuchowa" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju".

Te produkty mogą Cię zainteresować


Kontynuuj zakupy Finalizuj zamówienie

Wgraj zdjęcie

Zarejestruj się

Będziesz mógł szybciej zamawiać i śledzić Twoje zamówienie. Rejestracja

ZALOGUJ SIĘ

Zaloguj

Zapomniałeś hasło? - Odzyskaj je

Zapomniałem hasła