Miód sam w sobie ma bardzo dużo właściwości między innymi przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne oraz jest źródłem wielu witamin. Sam w sobie jest cennym składnikiem w naszej kuchni, możemy o nim mówić „płynne złoto”. To naturalny słodki produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi, przez pszczoły.
Miód wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Jest cennym produktem w kuchni. W codziennym odżywianiu możemy go wykorzystywać na wiele sposobów. Idealnie komponuje się z mięsami. Skrzydełka, udka, żeberka rozbudzą kubki smakowe, gdy zostaną podane w marynacie miodowej. Do marynaty najlepiej wybrać miód faceliowy.
Miody Polskie jako dodatek do deserów zastąpią kaloryczny cukier. Wybierając miodek zamiast cukrów, warto docenić jego właściwości. Ciasta i ciasteczka z płynnym złotem będą smaczne i wilgotne, jednocześnie z mniejszym indeksem glikemiczny. Oznacza to, że nie podniosą poziomu cukru we krwi w porównaniu do innych substancji słodzących.
Herbata z miodem plus plasterek cytryny tak jak i mleko z miodem i czosnkiem sprawdzą się podczas przeziębienia. To niezastąpiona mikstura na ból gardła naszych babć.
Miody możemy wykorzystać do napoi alkoholowych. Jesienią jak i zimną popularne jest grzane wino, które rozgrzewa nawet w mroźny wieczór. Kto nie słyszał o grzańcach?
Warto zwrócić uwagę, że miody są lepiej przyswajalne przez organizm od innych słodzików, a jego spożycie wspomaga układ trawienny. Korzystając z miodów jako zamiennik cukrów, stworzymy pyszne dania, które będą nie tylko zdrowsze, ale i ich smak będzie podbity.
W polskich przepisach goszczą najczęściej miody spadziowe oraz nektarowe. Jednym słowem są najczęściej wybierane do potraw wytrawnych oraz słodkich przez Polaków.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego