W dniu 31 stycznia br. odbyły się w Centrum Produktu Lokalnego warsztaty kulinarne pn. "Zdrowe gotowanie - w tradycji Pogórza" organizowane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała. Warsztaty skierowane były do mieszkańców obszaru LGD Dunajec-Biała i miały na celu promowanie zdrowego gotowania nawiązującego do tradycji Pogórza oraz aktywizację społeczności lokalnej. Na warsztaty przybyło liczne grono Pań chętnych poznać nowe przepisy i zaczerpnąć wiedzy na temat zdrowego gotowania.
Ponad dwudziestoosobowa grupa uczestników warsztatów przygotowała najpierw tradycyjne przepisy kulinarne oparte na produktach lokalnych, a następnie z zapałem przystąpiono do przygotowywania smakołyków. Każdy uczestnik miał pełne ręce pracy czego efektem były przygotowane gołąbki z kaszy gryczanej, pierogi ze śliwką Suską Sechlońską, sałatka selerowo-orzechowa, zupa fasolowa z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca, zapiekanka z kapusty Charsznickiej , ciasto marchewkowe oraz wyśmienite koktajle owocowo-warzywne. Zwieńczeniem pracowitego dnia uczestników warsztatów była wspólna kolacja podczas której delektowano się przygotowanymi pysznościami.
Bardzo dziękujemy za wspaniałe warsztaty.
Śledźcie naszą stronę - już niedługo zapraszamy na kolejne warsztaty kulinarne! Wszelkie informacje dostępne również pod numerem telefonu: 14 307 05 01.