Warsztaty kulinarne „Jem zdrowe produkty regionalne”;
W dniu 22 lipca 2018 roku w Ciężkowicach (Gmina Ciężkowice woj. Małopolskie) w godzinach od 12:00 do 17:00 odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Jem zdrowe produkty regionalne” których grupę docelową stanowili Uczestnicy Święta Produktu Lokalnego w liczbie ponad 100 osób.
W ramach warsztatów kulinarnych wszyscy chętni mieli możliwość przyrządzenia własnoręcznie z produktów regionalnych i przy pomocy kucharza takich smakołyków jak choćby racuchów z Jabłek Łąckich, Grilowanego oscypka z Wiśnią nadwiślańską, pierożków z nadzieniem z Fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca czy też wykonanie piernika z Miodem Podkarpackim. Warsztaty zostały przeprowadzone przez szefa kuchni i osoby mu pomagające zaś za oprawę medialną warsztatu kulinarnego zadbał konferansjer.
Głównym celem operacji jest: przedstawienie korzyści i możliwości jakie daje zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w ramach istniejących systemów jakości żywności, opierając to na konkretnych przykładach wsparcia promocji tych produktów.
Warsztat ma na celu przybliżenie uczestnikom dobrych praktyk wykorzystania żywności wysokiej jakości w codziennych praktykach żywieniowych
Organizacja i przeprowadzenie Święta Produktu Lokalnego podobnie jak całej operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.